Folie solara

Folie solaraFoliile solare folosite in cazul automobilelor, rulotelor sau caravanelor reprezinta atat schimbarea aspectului, cat si o protectie suplimentara. O folie solara permite atat nuantarea geamurilor din motive estetice, cat si marirea discretiei in vehicul oferind mai multa intimitate sau o protectie solara eficace.

Folia solara auto care poate fi pusa cu usurinta si rapiditate fara cunostinte specifice sau care este aplicata in centre auto speciale poate fi aleasa in functie de numeroase culori, cu reflectii tip oglinda sau in functie de opacitate.

Ce este de fapt aceasta folie solara si care sunt avantajele si dezavantajele folosirii ei?

Folia solara pentru geamurile vehiculelor consta intr-o folie de plastic care este aplicata sub forma unui transfer in interiorul geamurilor. Odata aplicata, folia solara reduce luminozitatea si caldura venite din exterior, pastrand totusi posibilitatea de a vedea din interior spre exterior multumita structurii sale specifice.

Avantajele aplicarii unei folii solare pe masina sunt de trei feluri:

  • Estetice: fie ca este de culoare neagra, fie ca este de culoarea caroseriei, reflectorizanta sau mata, folia solara personalizeaza vehiculul. In plus, filtrand razele UV emanate de soare, aceasta ajuta la evitarea supraincalzirii, a decolorarii sau la patarea pielii, tesaturii sau plasticului din interior.
  • De confort: pe langa discretie, totdeauna apreciata intr-o masina in care se vrea ca nimeni sa nu stie cine conduce, cine insoteste soferul sau ceea ce se intampla in interior, folia solara aduce cu ea confort prin atenuarea luminozitatii si a caldurii. Pentru ca este destul de obositor sa conduci pe lumina puternica sau cand este soarele cel mai arzator, atenuarea luminozitatii duce la un comportament mult mai relaxant in trafic. Mai mult decat atat, copiii care vor sta in spate sunt in acest fel mai protejati de caldura si de lumina avand in acelasi timp posibilitatea de a vedea ceea ce se petrece in exteriorul masinii.
  • De securitate: securitatea adusa de aplicarea unei astfel de folii pe geamul masinii poate fi de domeniul antiefractiei (folia implica o discretie care impiedica raufacatorii de a vedea ceea ce se gaseste in masina si reduce astfel riscul comiterii efractiilor), al spargerii geamului (in cazul fisurarii geamului, folia din plastic impiedica fragmentarea in bucati a acestuia) sau pentru securitatea pasagerilor (razele UV sunt responsabile de numeroase cazuri de cancer de piele; fie ca este vorba de pasager sau de conducator, exista intotdeauna parti din piele expuse la soare prin geamul masinii mai ales daca vorbim de perioade mai mari de timp petrecute in masina sau de distante lungi parcurse. Filtrand 99% dintre razele UV nocive, prin foliile solare se evita expunerea in permanenta a pielii la soare pe perioada mersului cu masina.)

Exista o gama larga de folii solare pentru masini in functie de caracteristicile vizuale sau de modalitatea de aplicare.

Caracteristicile vizuale sunt impartite in functie de trei criterii. Primul dintre ele este culoarea; toate nuantele sunt posibile pentru a asorta geamurile cu caroseria masinii. Cele mai apreciate si raspandite sunt foliile de nuante de gri inchis pana la negru profund. Un alt criteriu este dat de opacitate; sunt disponibile mai multe niveluri de opacitate, de la nuante de gri la negru. Griul este cel mai transparent, in timp ce negrul profund impiedica total sa fie vazut interiorul din exteriorul masinii. Un ultim criteriu este dat de puterea de reflexie.