Spalatorie

SpalatorieCuratarea masinii personale este necesara mai ales inaintea unor ocazii speciale, insa aceasta trebuie sa se efectueze si ca obisnuinta pentru buna intretinere a masinii. La fel ca in cazul oricarei suprafete, petele vechi se inlatura mai greu, iar straturile de noroi pot ataca invelisul terminand prin a deteriora vopseaua sau prin a deschide calea ruginii, inamicul numarul 1 al caroseriei masinilor.

Cum se spala masina intr-o spalatorie?

Exista mai multe tehnici pentru spalarea masinii, fie ca aceasta se realizeaza intr-un loc special amenajat cum ar fi o spalatorie auto, fie ca se face acasa, fiecare dintre acestea implicand o serie de avantaje, dar si de incoveniente.

Primul lucru pe care trebuie sa il facem in momentul in care dorim sa ne spalam masina este alegerea locului. Doua optiuni sunt disponibile: o spalatorie unde spalarea se face sub presiune ridicata sau acasa. Oricare ar fi varianta, nu este indicata spalarea masinii dupa un sejur prelungit sub un soare arzator: daca caroseria este incalzita rau, detergentul se va usca rapid si exista riscul de aparitie a petelor pe masina. Ideal este ca in cazul in care spalarea se face acasa sa cautati un loc la umbra pentru a evita uscarea rapida. Pe cat posibil, este bine ca pozitionarea sa se faca in apropierea unei surse de apa din motive practice.

Oricare ar fi tehnica folosita, se recomanda intotdeauna actionarea de sus in jos si insistarea asupra portiunilor de roata si din partea inferioara a caroseriei. In aceasta parte a masinii se poate instala cu mai mare usurinta rugina daca nivelul de sare este unul ridicat.

Intr-o spalatorie auto cu inalta presiune trebuie folosit un jet initial puternic, insa nu foarte aproape de elementele mai fragile ale masinii. In functie de etapa de spalare in care va aflati, este recomandata o distanta intre 5 si 20 de centimetri de caroserie. Spalarea la presiune inala nu inlatura mereu toate reziduurile, asadar este nevoie de frecarea suprafetei cu un burete. Unii recomanda spalarea intr-o spalatorie cu presiune mare ca o etapa de prespalare inaintea unei curatari complete acasa.

In cazul in care alegeti curatarea masinii acasa, este recomandata folosirea unei galeti cu apa si a unor produse specifice pentru fiecare parte a masinii. Buretele folosit pentru frecare trebuie sa fie nou sau foarte curat pentru a fi sigur ca nu exista particule care sa zgarie caroseria. Pot fi folosite doua galeti cu apa: una care sa contina apa cu detergent de spalare, alta in care sa fie apa curata pentru limpezire. Curatarea buretelui trebuie sa se faca la perioade scurte de timp pentru a impiedica depunerea de particule abrazive.

Este destul de importanta si clatirea masinii. Intr-o spalatorie speciala exista posiblitatea clatirii in mai multe etape: cu apa simpla, apoi cu un produs de lustruire. Cea de-a doua etapa se face cu apa demineralizata care permite evitarea urmelor facute prin uscare. Acasa este bine ca limpezirea sa se faca cu apa curata sau mai exista varianta de uscare a caroseriei cu o bucata de piele sau cu o laveta de microfibra pentru a evita petele produse de uscarea lenta. Pentru mai multa stralucire pot fi folosite si produse speciale de lustruire.